CaHA Dolgu (Kemik Dolgu)
CaHA Dolgu Kemik Dolgu Nedir?
CaHA, uzun zamanlardan bu yana kullanılan dolgu maddelerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, herhangi bir yan etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır. Bir biyoseramid olarak da tanımlanan CaHA, biyoseramidler partikül yapıyla karşınıza çıkmaktadır. Hazırlanması aşamasında bir jel yapı içerisinde hazırlandığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra son dönemlerde sıklıkla dolgu formunda kullandığı bilinmektedir.
Biyoseramidler kullanılarak hazırlanan dolgular içerisinde dolgu %30 oranında biyoseramid barındırmaktadır. Bunun yanı sıra dolgunun düz yüzeyli, 25-45 mikron çaplı şekilde karşımıza çıktığı bilinmektedir. Bunlara ek olarak dolgunun yüzde yetmişinde polimerler bulunmaktadır. Polimer ve biyosermaid birleşimi, çapraz bağlarla birlikte sağlanmaktadır. Bunlara ek olarak var olan jeletinöz, materyal dolgu şeklinde kullanılmaya devam edilmektedir.
Son dönemlerde yoğun olarak dolgu amacıyla kullanılan biyoseramidler, inorganik biyoseramid ler olarak yorumlanmaktadır. Bunlara örnek olarak da HA, BCP VE TCP gösterilmektedir. Kullanım alanları genellikle kemik dolgusu için öne çıkmaktadır. CaHA yani Hidroksiapatit uygulamalarında kullanılan iğneler de farklı çaplarla karşınıza çıkmaktadır.
Uygulama sırasında kullanılan iğnelerin 28-27 G çapla tercih edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında sık bir biçimde kullanılan CaHa etkisi kalıcı olanlar arasında yer almamaktadır. İçerisinde kalsiyum ve fosfat iyonlarına yıkılım olmasından ötürü geçici olan seçenekler içerisinde yer almaktadır. Daha detaylı incelemek gerekirse de kalıcılık oranı hyalüronik aside göre daha uzundur. Genel olarak bir ila iki yıl içerisinde kalıcı bir seçenek olarak görülmektedir. Dokularda kalıcılık sahibidir. Radyopak olmasının yanında radyografilerle görüntülenen seçenekler olarak tanımlanmaktadır.
CaHA Dolgu Kemik Dolgunun Özellikleri Nelerdir?
CaHA dolgu yani kemik dolgu, plastik cerrahi ve ortopedi alanında çok uzun zamandan bu yana kullanılmaya devam etmektedir. Güvenilirliğinin ispat edilmiş olmasının yanı sıra uygulanmasının ardından geçen süre zarfında tamamen yıkılım yaşamaktadır. Yıkılmasının ardından dokudan tamamen yıkılmaktadır ve doku içerisinde kalma süresi dokuz ile on sekiz ay arasında değişkenlik göstermektedir. Doku içerisine yerleşmesinin ardından geçen dokuz ay süresince yeni kolajen sentezi için uyarıda bulunmaktadır. Var olan şiddetli kıvrımlar, kırışıklıklar için sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanımının onaylanmasıysa 2006 senesinde FDA tarafından yapılmıştır. Kullanımı 2009 yılında, lokal anestezik ldiokain de kullanılarak başlatılmıştır.
CaHA kullanımı sırasında dolgular hazır enjektörler içerisinde bulunmaktadır. Enjektörler 1.5 ml olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra uygulama alanları içerisinde volüm verme etkisiyle kullanılmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla deriden yeni kolajen ve elastin yapımı için kullanılan bir tür olarak yorumlanmaktadır. Kullanımı sırasında dilüsyonel ürünler kategorisinde yer aldığından ötürü daha yüzeysel olarak uygulanması da mümkün görülmektedir. Kullanımının uygulama alnına, uygulama amacına göre şekillendiği de bilinmektedir. Bunun yanı sıra CaHA dilüsyonu düşük, orta ve yüksek uygulama olarak çeşitlendirilmektedir.
CaHA dolgu, doku üzerinde volüm verme özelliğine sahiptir. Kullanımı sırasında kolejen, elastin sentezi ve deride gerginlik var etmek için kullanılmaktadır. Bunların yanında yüzey içerisinde kırışıklık, düzensizlik gibi sorunlardan ötürü destek alınmaktadır. Kullanımı sırasında dilüsyonal CaHA dikkat edilmesi gerekenlerden biridir. Çünkü CaHA dilüsyonal uygulaması sırasında uygulamanın yüzeysel olarak görülmesi de mümkündür. Bu aşamada ince deri bölgelerinde kullanılan dilüsyonların bir eşittir bir ve daha da üstünde olması söz konusudur. İnce deri bölgeleri içinse dekolte, boyun ve üst kol gibi seçenekler sunulmaktadır.
CaHA Dolgu Kemik Dolgu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
CaHA dolgu, kalsüyum ve fosfat iyonları barındırmaktadır. İnsan dokusu üzerinde doğal bir biçimde bulunmasının yanı sıra yapı iskelesi olarak da görülmektedir. Vücudun kendi kolajen oluşumunu uyarırken destekleyici bir faktör olarak da tanımlanmaktadır. Doku içerisinde kalma süreci çoğunlukla değişkenlik göstermektedir. Bunun yanında diğer dolu çeşitlerine göre de daha kalıcı olduğunu söylemek mümkündür.
Genel özellikleri ve kullanım alanları incelendiğinde, estetik anlamda var olan kaygıları ortadan kaldırmak için kullanıldığı bilinmektedir. Kullanımı sırasında deri testi gerekmezken, su tutma özelliği düşük olan dolgulardan biri olarak tanımlanmaktadır. Su tutma özelliğinin bulunmamasının en önemli nedeni içerisindeki polimerlerin mukopolisakkarid yapıda olmamasıdır. Ayrıca deri yüzeyine, yüzeysel bir biçimde yapıldığında bile hyalüronik asitlerde de görülen Tyndal etkisine neden olmadığı bilinir. Genellikle bir süre sonrasında elle hiisedilen nodüllerin oluşumuna neden olduğunu söylemek mümkündür. Vücutla yüzde yüz uyumlu olan CaHA dolgu, bir saatten kısa bir uygulamayla vücuda işlenmektedir. Vücutta doğal yollarla yok olmasının yanında uzun bir kalıcılık var etmek de mümkündür. Birden fazla kullanım avantajı barındırırken kullanım alanları da çok çeşitli olarak karşınıza çıkmaktadır. Bunları örneklendirmek gerekirse de;
Elmacık kemiği bölgesinde daha belirgin bir görünüm oluşturmayı sağlamaktadır.
Burun kenarından, ağız köşelerine doğru ulaşan çizgilerin azaltılması için kullanılmaktadır. Bu yüzden nazolabial çizgilere uygulanmaktadır.
CaHA dolgu çene hattına ve çene bölgesine var olan şekil bozukluklarını düzeltmek ve daha iyi bir görünüm elde etmek için uygulanmaktadır.
Kaş arasında var olan çizgilerin azalması, estetik bir görünüm elde etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Ellerde var olan kırışıklıkların azalması amacıyla el üzerine uygulanan bir dolgu çeşididir.
Boyunda var olan enine çizgilerin en aza indirilmesinde de CaHA dolgu, kemik dolgu kullanılmaktadır. Deri kalitesinin artması noktasında önemli bir etkisi bulunmaktadır