Dermatolog

Dermatolog Nedir?

Dermatoloji deri ile ilgili hastalıklar ve bunların tedavileri ile ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Bahçeşehir dermatolog ihtiyacınıza Naturaslim olarak deri hastalıkları uzmanı uzm. doktor Erol ÖZAN yardımcı olmaktadır. Bu bilim dalında uzman olan kimselere dermatolog denir. Dermatologlar, 6 yıllık bir tıp eğitiminden sonra 5 yıl daha uzmanlık okumaktadırlar. Uzun yıllar süren eğitimin sonrasında bu unvanı almaya hak kazanırlar. Halk arasında cildiye olarak da bilinen bu bölümde görev yapan doktorlar çok uzun bir eğitimden ve zorlu sınavlardan geçerek bu kariyeri kazanabilmişlerdir.

Dermatologların Baktığı Alanlar

Dermatoloji, birçok hastalığın tedavi süreciyle ilgilenen bir tıp dalıdır. İlgilendikleri hastalıkların bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Genital siğiller, gonore (bel soğukluğu), molluskum kontagiozum, frengi, uçuk.
  • Tırnak hastalıkları: Mantar hastalıkları, sedef hastalığı, tırnak batması ve diğer hastalıklara ilaçlara ait tırnak bulguları.
  • Ağız içi, genital bölge gibi mukoza hastalıkları: Oral aftlar, uçuk, ağız içi ve genital bölge ülserleri, mantar hastalıkları, dil hastalıkları, diş eti hastalıkları, diğer hastalıklara ve ilaçlara bağlı mukoza bulguları.
  • Saç hastalıkları: Saç dökülmeleri, saç derisi hastalıkları, saçta kıl kalitesi ve renk değişiklikleri, diğer hastalıkların veya ilaçların saç bulguları.
  • Deri (cilt) hastalıkları: Sedef hastalığı, vitiligo, egzama, siğiller, benler, ürtiker, alerjik deri hastalıkları, mikrobik deri hastalıkları, akne (sivilce) ve izleri, cilt lekeleri, mantar hastalıkları, sistemik hastalıkların ve ilaçların deri bulguları.
  • Cerrahi dışı kozmetik/estetik uygulamalar: Botoks, dolgu (gözaltı ışık dolgusu, dudak, burun, çene, yüz) , PRP, mezoterapi, medikal cilt bakımı, iple yüz gençleştirme, peeling ( kimyasal, enzim, karbon), dermapen, dermaroller, altın iğne radyofrekans, lazer uygulamaları, saç ekimi.

Vücutta kapladığı yer olarak en büyük olan organımız cilt olduğu için kapsadığı hastalıklar da çok geniştir. İnsan cildi dış etkenlere karşı çok hassastır. Bu yüzden zamanla ciltte estetik görünmeyen problemler oluşabilir. Cildin istenmeyen bir görünüme sahip olması psikolojiyi bile etkilemektedir. Güneş ışınlarına karşı bir kalkan gibi görev yapan, vücudumuzun su dengesini sağlayan, vücut sıcaklığının dengede tutulması için önemi olan derimizin insan sağlığı için önemi çok büyüktür. Bu sebeple de dermatologlar bu önemli yapının sağlığı için rol almaktadır.

Estetik Dermatolog

Dermatologlar kendi içlerinde uzmanlaştıkları alanlara göre ayrılmaktadırlar. Kozmetik dermatologlar, genellikle yüz ve boyun görünüşlerini iyileştirmeye yönelik ilaç, bakım kremi ya da tedavilerin tümünü inceleyen aynı zamanda da estetik dermatoloji olarak da bilinen alandır. Bu alanda sadece cilt bakımı çalışmaları yapılmaz, lazer ve enjeksiyon tedavileri de geliştirilir. Tedavide başarı için tıbbi tedavi tekniklerinden faydalanılır.

Estetik dermatologlar, kırışıklıklar, erken yaşlanma, ben gibi lezyonlar, yara izleri, ince çizgiler, cilt dokusu ve esnekliği problemleri, pigmentasyon sorunları ile ilgili tedaviler uygulayıp bireylerin çok daha iyi bir görünüme kavuşmaları için çalışmalar yapmaktadırlar. Bu problemlere modern teknolojiden yararlanarak en hızlı ve en rahat tedavileri keşfetmiş ve hastaların üzerinde başarıyla sonuçlanan uygulamalar yapmaktadırlar. Güzellik için sağlık hizmeti alırken seçilecek olan uygulayan kişi seçimi çok önemlidir. Güzellik için hizmet alırken bunu tıpkı bir sağlık hizmeti alıyor gibi düşünerek vücudumuz için en iyi seçimi yapmak en doğru ve yerinde bir karar olacaktır.

Estetik Dermatoloji uygulama alanlarından birkaçı:

  • Cilt tonu eşitlenmesi.
  • Akne ve akne izleri tedavisi.
  • Yüz ve vücut kıllarının alınması.
  • Cilt altı yağ dokusunun azaltılması
  • Kırışıklıkların giderilmesi.
  • Cildin gençleştirilmesi.
  • Dövmelerin sildirilmesi.
  • Selülit tedavisi.

Dermatoloji kendi içinde estetik ve tıbbi olmak üzere ikiye ayrılır. Fakat ikisinin de ortak amacı bireyin cilt sağlığıdır. Estetik amaçlarla yapılacak işlemlerin de ana hedefi iyi bir görünümden önce vücut sağlığına faydalı olmasıdır. Kozmetik dermatologların müşterileri daha iyi bir görünüme ulaşmak isteyen insanlardır. Kozmetik dermatoloji, tıbbi zorunluluğu bulunmayan ve tamamen arzulara bağlı olarak gerçekleşen tedavilerden oluşsa da günden güne büyüyen bir uzmanlık dalı haline gelmiştir.

Dermatologlar, bizim ülkemizde yaptıkları iş olarak kafa karışıklığına sahip olan bir alandır. Plastik cerrahi, Dermatoloji, Medikal estetik ve Güzellik uzmanlığı konusunda insanlar yeterince bilgiye sahip olmadıkları için bu iş alanlarını birbirleriyle karıştırabilmektedirler. Plastik Cerrahi ve Dermatoloji birbirinden farklı tıbbın iki ayrı dalıdır. Medikal Estetik Doktorluğu içinse tıp fakültesinden mezun olduktan sonra birkaç güzellik ile ilgili sertifika almak yeterlidir. Güzellik uzmanlığı için ise tıp eğitimi zorunluluğu yoktur ve lise, orta okul mezuniyeti gibi şartlar aranmamaktadır. Yalnızca sertifikasyon ile elde edilebilen bir unvandır ve 6 aylık bir kursa gitmek bu unvanı hak edebilmek için yeterli olacaktır.

Dermatologların Çalışma Alanları

Dermatologlar çalışma alanı olarak çeşitli dallara ayrılırlar. Bu şekilde uzmanlaşmaları ve uzman oldukları konularda en iyi hizmeti vermeleri onlar için daha kolaydır.

  • Dermatoonkoloji: Cilt kanserleri ile ilgilenen bölümdür.
  • Dermatokozmetoloji: Botoks, kolajen uygulamaları vb.
  • Dermatoalerji: Alerjik hastalıklarla ilgilenir.
  • Dermatopatoloji: Çoğu cilt hastalığının kesin tanısına ulaşmak için alınan örneklerle ilgilenen bölümdür.
  • Mesleki Dermatozlar: Mesleki cilt hastalıkları ile ilgilenen bölümdür.

Dermatologlar kendi içlerinde ayrılırlar. Yaşanan hastalık veya yaptırılacak işlem türüne göre uygun olan bölüm seçilmeli ve uzman bir dermatologdan destek alınmalıdır. Alanında uzman bir doktora görünmek yaşanan durumu iyileştirmek için en hızlı ve en kolay yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dermatologların Uyguladıkları Testler

Doktorlar, iyi bir tanı koyabilmek için hastanın geniş kapsamlı tıbbi öyküsüne ve iyi yapılmış bir fiziki muayenesine ihtiyaç duyarlar. Dermatologlar da bu yöntemleri uyguladıktan sonra bazı testlerle sorunu iyice çözmenin yollarını ararlar. Bazı hastalıkların kesin tanısı ve ayırıcı tanısı konusunda testlere ihtiyaç duyulabilir. Bu testlerden bazıları şöyledir:

  • Kan Testleri: Enfeksiyon durumunda enfeksiyon değerlerini gösteren CRP, tam kan sayımı gibi testler yapılır. Alerjide ise yükselen spesifik IgE değerinin ölçümü kanda yapılabilmesi mümkündür.
  • Alerji Testleri: Çoğu alerjik hastalığın tanısı iyi bir fiziki muayene ve tıbbi öykü ile mümkün olabilmektedir. Hastalığın kaynak çıkış noktasını saptayabilmek için hastanın vereceği bilgiler altın değerindedir. Fakat yapılan alerji testleri ile hem konulan hastalık doğrulanır hem de alerjinin sebebi bulunabilmektedir. Bu da tedaviye katkı sağlar. Deri prick testi cilt yüzeyine, intradermal test cilt içine ve yama testleri bu amaçla dermatologlar tarafından yapılan testlerdir. Sonuçlara göre hastalığın teşhisi çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır.
  • Deri Biyopsisi: Bazı hastalıklara kesin teşhis koyabilmek adına dermatologların yaptıkları sonucu güvenilir olan hastalıklı bölgeden parça alınarak yapılan bir tıbbi testtir.
  • Paterji Testi: Behçet hastalığı tanısı koymak için yapılan bir testtir. Kalın uçlu steril bir iğne ön kolun yüzeysel bölgesine batırılır. 24-48 saat sonrasında gelişen lezyonlara göre testin sonucu değerlendirmeye alınır.
  • Mikroskobik İncelemeler: Mantar enfeksiyonları gibi bazı hastalıklara mikroskop altında inceleme yapılarak tanı koyulması gerekebilir.
  • Otolog Serum Testi: Kronik ürtiker hastalığına sahip insanlarda otoantikor veya histamin salan faktörlerin varlığını göstermek amacıyla yapılan testtir.
  • WOOD Işığı: Normalde çıplak gözle görülmeyen bazı görüntülerin floresan verme özelliğinden yararlanılarak görünür hale getirilmesine WOOD Işığı yöntemi denir. En sık enfeksiyon hastalıkları ve pigmentasyon bozukluklarında kullanılır.

Dermatoloğa Neden Gidilmeli?

Günümüzde artık tıp dünyasının gelişimiyle birlikte birçok hastalığa tedavi bulunabilmiştir. Eskiden insanların ölümüne bile yol açabilecek çoğu hastalık artık çeşitli tedavilerle kolayca kurtulabileceğimiz bir hale gelmiştir. Dermatolojik hastalıklardan bazıları da bu kategoriye girer. Yıllarca çözümü bilinmeyen cilt hastalıkları insanların hayatlarına bir karabasan gibi çökmüştür. Tıbbın diğer alanlarında olduğu gibi dermatolojide de birçok devrim niteliğinde tedavi yöntemleri ortaya çıkmıştır ve bu sayede artık ciltle alakalı herhangi bir hastalığı iyileştirmek çok daha zahmetsizdir.

Cildimizle ilgili bir problem yaşadığımızda bir dermatoloğa görünürüz. Bunu yapmak bizi çözüme bir adım daha yaklaştıran bir hamledir. Sonrasında profesyonel bir yardım devreye girer ve doğru bir yönlendirme ile yaşadığımız sorunu aşma fırsatı yakalamış oluruz. Eğer sadece bir hastalığımız olduğunda değil, düzenli olarak dermatolog muayenesine gidiliyorsa bu birçok hastalığın erkenden teşhisi için çok doğru bir yoldur.

Uzman bir dermatoloğa görünmek, ciltle alakalı birçok problemi çözmek için profesyonel bir yardım almak ve çok şey öğretebilir. Yanlış bilinen doğruları gösterir, cildin gerçek ihtiyacı dermatologlar sayesinde öğrenilebilir. Piyasada doğru-yanlış çok fazla bilgi dolaşmaktadır. Bu noktada ciltle alakalı en ufak bir şeyde uzman bir dermatoloğa danışmak en doğrusu olacaktır.

Son zamanlarda kendini oldukça geliştiren güzellik sektörü için çalışan uzman dermatologlar bulunmaktadır. Ciltle alakalı bir sorun gidermek isteyen insanların emin ellere kendini teslim etmesi gerekir. Uzman bir dermatolog yardımıyla insanlar istedikleri görünüme sağlıklarını kaybetmeden kavuşabilirler. Herhangi bir hamle yapmadan önce iyi bir piyasa araştırması yapılmalıdır. Seçilecek olan dermatoloğun işinin ehli olup olmadığına bakılmalı, verilecek olan fiyatı karşılaştırma yaparak olması gereken bir ücretle hizmet alınmalıdır. Yapılacak olan klinik de iyice araştırılmalıdır, kullanılan ürünlerin FDA onaylı olması, çalışan personellerin gerekli sertifika ve belgelere sahip olması da seçilecek olan kurumun kriterleri arasında olmalıdır. İyi bir pazar araştırması sonrası güvenilir bir dermatologdan bir hizmet almak hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Daha çok bilinmeye başlayan estetik dermatoloji içerisinde yer alan çoğu uygulanan işlem genellikle cerrahi kadar ağır operasyonlar değildir. Dermatologların bu alanda uyguladığı çoğu prosedür genellikle rahat ve risksizdir. Bütün bunlar işinin ehli bir dermatoloğa akılda soru işareti olmadan güvenilebileceğini destekler niteliktedir.