Efelid (çil)

cill tedavisiEfelid (Çil) Nedir?

Çil, özellikle açık tenli, sarı veya kızıl saçlı ve göz rengi açık olan bireylerde güneş maruziyeti sonrası ortaya çıkan bir deri lekesidir. Çocukluk yaşlarında görülmeye başlar ve yaş ilerlemesi ile görülme oranı azalmaya başlamaktadır. Güneşin zararlı ışınlarının temas ettiği her vücut bölgesinde gözlemlenebilir. Özellikle yüz bölgesinde ve yüz dokusundan başka olarak sırt, omuzlar, kollar ve gövdede de var olabilmektedir. Açık kahverengi ve 1-3 mm çapında kanıtlanmış bir zararı olmayan lekelerdir. Genel olarak lentigo adı verilen cilt rahatsızlığı ile karıştırılır fakat lentigolar yaş ilerlemesi ile azalmaz, çillerden daha koyu ve büyük yapıya sahiptir ve gittikçe artarlar.

Efelid (Çil) Neden Olur?

Efelidlerin oluşmasında en büyük önemi olan faktör genetik olarak yatkınlıktır. Aile bireylerinde çil oluşumu var ise diğer bireylerde gözlemlenme oranı da artmaktadır. Bir diğer en önemli faktör ise güneşe uzun süreler maruz kalmaktır. Kontrolsüzce güneş banyoları yapmak, güneşin çokça bulunduğu evlerde yaşamak, güneşin yoğun görüldüğü iklimlerde yaşamak gibi faktörler güneşe fazla maruz kalınmasına yol açar. Faydadan ziyade güneş ışınları zararlı etkilere sahiptir ve uzun süre güneş görmek ciltte kansere kadar birçok probleme davetiye çıkarır. Çil oluşumunun en önemli ikinci sebebi de güneştir. Bu sebeple güneşten korunmak çil oluşumunu engellemektedir. Özellikle yaz aylarında en az 30 faktörlü fiziksel, kimyasal veya hibrit iyi koruyan bir güneş kremi kullanmak, vücudun açıkta kalan bölgelerini koruyan kıyafetler giymek, şapka ve güneş gözlüğü kullanımını alışkanlık haline getirmek, günün en sıcak saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmamak için çok gerekli değilse dışarı çıkmamak güneşten maksimum korunma yöntemleridir. Bütün bu yöntemlere rağmen ciltte yine de çil oluşumu gözlemleniyor ise yapılabilecek bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.

Efelid (Çil) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Krem ile Çil Tedavisi: Çil tedavisinde leke açıcı kremler kullanılabilir. Hidrokinon, tretinoin, adapalen içerikli kremler çilleri azaltmak için tek başına ya da başka tedaviler ile birlikte kullanılabilir. Bu kremlerin gece kullanılması çok daha efektif sonuçlar vermektedir. Bununla birlikte leke açıcı kremler ile birlikte gündüzleri mutlaka güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.

Kimyasal Peeling ile Çil Tedavisi: Kimyasal peeling uygulaması, cildi çizmeden soyma işlemi gerçekleştirerek yeni cilt oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Çil lekeleri üzerinde kimyasal peeling yaparak bu lekelerden kurtulmak mümkündür.

Kriyoterapi ile Çil Tedavisi: Kriyoterapi çok eski çağlardan beri uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kökeninin Mısırlılar ve Hipokrat dönemine dayandığı bilinmektedir. Hasarlı olan dokuda dondurma işlemi yapılarak doku harabiyeti sağlanması olarak özetlenebilir. Çiller için de bir diğer tedavi yöntemi kriyoterapidir. Birçok cilt hastalıklarında da başarısı kanıtlanmış ve olumlu sonuçlar verme ihtimali oldukça yüksek bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Kriyoterapi sonrasında çillerin tekrar etme olasılığı çok düşüktür. Kriyoterapi uygulanan birey kendisini güneşten çok iyi bir şekilde koruyabilir ise çillerin tekrar etmesi nerdeyse imkânsız denecek kadar düşük bir ihtimal olmaktadır. Hızlı ve kolay uygulanma özelliklerine sahip olduğu için tercih edilme oranı yüksektir. Kriyoterapi sonra hasta iyileşme sürecine ihtiyaç duymaz bu sebeple günlük yaşantısına kolayca ve hızlı bir şekilde geri dönebilir. Her açıdan avantajlı olan bu tedavi yöntemi ile çillerden kurtulmak mümkündür.

Lazer ile Çil Tedavisi: Pürüzsüz ve kusursuz bir cilde sahip olmak için günümüzde lazer tedavisi kendisini birçok konuda geliştiren bir yöntemdir. Genel olarak kadınlar ciltlerine çok fazla önem vermektedir ve gelişen bu teknolojiler sayesinde onların rahatsız oldukları her sorun için çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. En etkili yöntemlerden birisi olan lazer tedavisi ile çillerden kurtulmak oldukça kolay bir hale gelmiştir. Çillerin oluşmasına sebebiyet veren melanini en iyi emen madde lazer ışığıdır. Kesin bir sonuç elde edilir. Lazer ile çil tedavisinde ilk seansta yüzde yüz bir sonuç alınmaz yani çiller ortadan hemen kaybolmazlar. Kaç seans olarak uygulanacağının bilgisini uzman hekim çillerin rengi, çillerin yoğunluğu ve uygulanacak olan bireyin cilt tipine göre belirlemektedir. Lazer tedavisinde hafif bir acı veya ağrı hissedilebilir bu yüzden ön aşamada kremler uygulanmalıdır. Lazer tedavilerinin yan etkileri açık renkli ciltlerde çok fazla görülmez iken koyu renge sahip ciltlerde geçici veya kalıcı koyulaşmalar görülebilir.

Bunun sebebi ise lazer uygulamasının doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Bu noktada güvenilir ve işini iyi yapan bir merkezden hizmet almak çok önemli bir konudur. Tedavi hizmeti veren merkez iyice araştırılmalıdır. Lazer işlemi yapılacak olan merkezin son teknoloji lazer makineleri kullanıyor olmaları, uzman hekimlerle çalışmaları ve memnuniyet sağlayan bir kurum olması gibi kriterlere bakılmalı ve bu faktörlere göre iyi bir seçim yapılmalıdır. Değinilmesi gereken bir başka konu ise lazer tedavileri ve diğer bütün çil tedavi yöntemleri işe yarasa bile tedavi sonrası yapılması gereken en önemli şey düzenli olarak güneşten korunmaktır. Güneşten iyi bir şekilde korunma sağlanmadığı takdirde çiller tekrar eder ve sadece çil değil başka cilt rahatsızlıkları da baş gösterebilir. Tedavilerin etkili ve uzun süreli olabilmesi için olabildiğince güneşten uzak durmak en önemli noktadır.
Çeşitli lazer tedavileri mevcuttur.

CO2 Fraksiyonel Lazer Tedavisi: Karbondioksit fraksiyonel lazer, günümüzde cilt ile ilgili birçok sorunun giderilmesinde kullanılan yenilikçi bir yapıya sahip tedavi yöntemidir. Karbondioksit fraksiyonel ciltte derin tabakalara inerek cilt problemlerini çözmektedir. Lazer uygulaması sonrasında enfeksiyon oluşma ihtimali düşüktür, ağrısı az olmaktadır ve iyileşme süreci kısadır.

Erbium Yağ Lazer Tedavisi: Cilt problemleri için efektif olan bir diğer tedavi de erbium yağ lazer tedavisidir. Gözle görülemeyen infrared ışınlar cilt tarafından hızlı bir şekilde algılanır ve epidermisten dermise doğru hareket ederler. Epidermisle dermis arasındaki su molekülleri tarafından emilirler ve bu sayede cildin en üst katmanı olan epidermiste soyulma meydana gelir. Bu sayede cildin yüzeyinde var olan problemlerin ortadan kalkması meydana gelmiş olur. Lazer tedavileri tek bir problem için bile uygulansa çok yönlü tedavi özellikleri ile ciltteki birçok sorunu ortadan kaldırmaları ile bilinmektedirler. Çil lekelerini ortadan kaldırırken ciltte meydana gelmiş başka lekeleri yok eder, aşırı yağlanmayı kontrol altına alır.

Q Switched ND Yağ Lazer Tedavisi: Q Switched ND yağ lazer tedavisi birçok cilt problemi için kullanılan tedavi yöntemidir. Özellikle güneşe maruz kalınması sonucu oluşan lekelerde olan etkisi büyüktür. Hızlı atış yapan bir lazerdir. Bu sayede ciltteki renk maddesini patlatarak etkiye sahip olmaktadırlar. Sadece hedef aldıkları dokuda çalıştıkları için diğer cilt hücrelerine herhangi zararlı bir etkileri olmamaktadır. Aynı zamanda cilt yenileme özelliğine de sahiptirler. Sadece çil lekelerini yok etmekle kalmazlar aynı zamanda cilde birden fazla olumlu etkileri bulunmaktadır. Tedavi öncesi cilde siyah renkte karbon solüsyonu sürülür ve cilt tarafından emilimi beklenir. Bu sayede ciltteki lekeler daha çok belli olmaktadır. Lazer yapılacak bölgede lekelerin taramasını yapmak için kullanılan karbon maddesi ciltte peeling etkisine sahiptir. Başka tedaviler ile de birlikte kombin edilme özelliğine sahiptir. Bu sayede birçok cilt problemi için yaptırılması en avantajlı ve efektif lazer denilebilir.