Karboksi Uygulaması
Karboksi uygulaması; karbondioksit gazının deri altına verilmesidir. Bu uygulama vücutta iki etki yapar. Mekanik olarak yağ eritici etki (lipolitik) ve kılcal damar genişletici etki (kapiler vazodilatasyon). İlk olarak dolaşım problemlerinin giderilmesinde kullanılan bu uygulamanın günümüzde en popüler kullanım alanları bölgesel yağ birikimleri, sellülit, cilt sarkmaları, doğum sonrası çatlakları, cilt ülserleri, sedef hastalığı ve ameliyat izlerinde kullanılmaktadır.
Deri altına enjekte edilen karbondioksit dokular tarafından absorblanır. Karbondioksitin emilimi etkisiyle, kılcal damarlarda kan akışı artar, yüzeye yakın dokuların oksijen kullanma potansiyeli artar, fazla suyun atılımı sağlanır, dokular yeniden uyarılır, yağ etici lipolitik etki oluşur, dokulardaki pH dengesi sağlanır.
Karboksiterapi uygulamalarında seans sayısı sellülitin derecesine ve yaygınlığına göre belirlenir. Seans süresi 10-15 dakikadır. Seanslar haftada 1-2 defa uygulanabildiği gibi gün aşırı da uygulama yapılabilir. 4-5 seanstan sonra gelişim ve değişim gözle görülür hale gelir. Sellülitin tamamen giderilmesi için toplamda 10-20 seansa ihtiyaç duyulur.
Tıbbi bir yöntem olduğu için cerrahi yöntemler gibi lokal veya genel anestezi almaya gerek yoktur, evde istirahat veya cerrahi bakımlar gerektirmez, bölgedeki oksijenizasyonu arttırdığından aynı zamanda antiaging ve cilt gençleştirme programlarında da destekleyici tedavi olarak kullanılabilir. Bilinçli olarak uygulanan tedaviler son derece başarılı sonuçlar verir.
İşlem ağrılı mıdır ?
Uygulama kısa sürer. Ağrı ve acı yapmaz sadece bazı hastalar enjeksiyon bölgelerinde hafif bir sızı hissedebilirler. Bu genellikle bir kaç saniyeden uzun sürmez. Dolaşımın hızlanmasına bağlı olarak 10-20 dakika süre ile hafif bir sıcaklık hissi oluşabilir.
Tedavi sonrası nelerden kaçınmak gereklidir ?
Tedavi sonrası 4 saat süreyle banyo, yüzme ve sauna önerilmez. Tedaviyi izleyen dönemlerde yarım saat süreyle bölgesel travmadan kaçınmak gerekir. Bunların dışında kişi günlük yaşam aktivitelerine devam edebilir.
Karbondioksit gazı vücudumuza zarar verir mi ?
CO2 vücudumuzun yabancı olmadığı ve herhangi bir alerjik reaksiyon göstermediği bir maddedir. Vücutta istirahat halinde 200ml CO2 oluşabilirken, egzersiz sırasında bu miktar 10 katına kadar çıkabilir. Dokularda oluşan bu gaz akciğer yoluyla atılır. Bu sebeple, karboksiterapinin önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bazen enjeksiyon yerlerinde geçici hafif morluklar oluşabilmektedir.
Karboksiterapi kimlere uygulanamaz ?
Hamileler, emziren anneler, insüline bağımlı ileri diabetes mellitusu (şeker hastalığı) olanlar, pıhtılaşma bozukluğu olanlar (hemofili gibi), akut tromboembolisi olanlar, akut tromboflebit geçirmişler, kanser hastaları, ileri kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları, stroke ve iskemik atak geçirmiş kişiler ve şiddetli
renal yetmezliği olanlarda karboksiterapi önerilmez.