Molloscum

molloskumMOLLUSCUM

Siğil gibi görünseler de farklı virüslerin sebep olduğu deri çıkıntılarıdır. Poxviridae familyasından Molluscum contagiosum virüsü (MKV), yaygın bir viral enfeksiyondur. Virüs, enfekte bir kişiyle veya spor, havlu veya dövme makineleri gibi kirlenmiş ekipmanla doğrudan temas yoluyla yayılır. Hastalık tüm dünyada görebilir. Genellikle küçük çocukları ve genç yetişkinleri etkiler.
Bu hastalık cinsel yol ile de bulaşabilmektedir. Birkaç haftalık inkübasyondan sonra döküntü belirir. Bu döküntü, atopik egzamalı kişilerde daha yaygın ve yaygındır. Nadiren, herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi baskılanmış veya bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişilerde çoklu yumuşakça contagiosum odakları gelişebilir. Özellikle insan immün yetmezlik virüsü (HIV) hastalığına sahip kişilerde görülür.

Günümüzde HIV virüsü hastalığına yakalananların sayısındaki artışa bağlı olarak ilaca dirençli vakaların sayısı ve insidansı artmıştır. Bununla birlikte, molluscum contagiosum’a sahip kişilerin büyük çoğunluğu sağlıklıdır.
Çocuğunuzun sağlıklı bir bağışıklık sistemi varsa, molluskumdaki şişlikler sonunda kendiliğinden düzelir, bu nedenle dermatoloğunuz tedavi önermeyebilir.
Sizde veya çocuğunuzda molloskum varsa, bir dermatoloğa görünmenin faydaları vardır. Eğitimsiz bir göz için birçok cilt durumu molloskum gibi görünebilir. Molloskumunuz varsa, uzmanınız tedavinin önerilip önerilmediğini size söyleyebilir.

Molluskumu Nasıl Teşhis Edilir?

Bu durumu genellikle cildinizdeki çıkıntılara bakılarak teşhis edebilir. Herhangi bir şüpheniz varsa, dermatoloğunuz mikroskop altında incelenebilmesi için enfekte olmuş deriden bir miktar kazıyarak örnek alacaktır. Bu işlem fazla uzun sürmemektedir.

Uzmanlar molloskum tedavisini ne zaman önerir?

Dermatoloğunuz bu hastalığı tedavi etmek yerine kendi kendine geçmesini önerebilir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olduğunuzda, vücut virüsten kurtulacaktır. Bu olduğunda, cilt temizlenecektir. Temizleme zaman alabilir. Birçok çocuk için vücut, enfeksiyonu 6 ila 9 ay içinde temizler. Bazen daha uzun sürer. Bazı hastaların derilerindeki şişlikler 3-4 yıl kadar devam eder. Bu şişliklerin tamamen kaybolmasının 5 yıl sürdüğüne dair raporlar vardır.

Aşağıdakilere sahip hastalar için tedavi önerilebilir:

  • Egzama gibi kronik bir cilt durumu
  • Genital bölgede yumuşakça
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve çok sayıda şişlik
  • Son derece rahatsız edici molloskum

Antiretroviral tedavi, HIV pozitif hastalarda molloskumları temizleyebilir: Bir kişi HIV pozitifse, şişlikler büyüyebilir ve deride geniş bir alanı kaplayabilir. Antiretroviral tedaviye başlamak, cildi temizlemeye yardımcı olabilir. HIV pozitif ve molloskumları olan herkes için tercih edilen bir tedavi olarak kabul edilir.

Molluskumu Nasıl Tedavi Edilir?

Çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Molluskum için sadece bir tane tedavi yönteminin olmadığını bilmek önemlidir. Dermatologlar, hastanın genel sağlığı, molluskum yumrularının sayısı ve şişliklerin nerede göründüğü gibi birçok farklı değişkene bağlı olarak tedavi seçerler. Çocuklar için yaş da önemli bir husustur. Hangi tedavi kullanılırsa kullanılsın tedavi zaman alır. Tedavi yelpazesi geniş bir hastalıktır.

Dermatolog muayenehanesinde aldığınız tedavi: Bu tedavinin amacı cilde zarar vermeden molloskumu yok etmektir. Bunu yapmak için alanında uzman doktor şunları kullanabilir:

Kantaridin: Bazı eklem bacaklılardan yapılan bu karışım, dermatologlar tarafından 1950’lerden beri siğilleri ve molloskumları tedavi etmek için kullanılmıştır. Molloskum yumrularını tedavi ederken, dermatoloğunuz her yumruya böcek suyu uygular. Dermatoloğunuz, bir su kabarcığı oluşturacak şekilde her yumruya bu tedaviyi uygulayacaktır. Tedavi edilen her şişlikte 24 ila 48 saat içinde bir kabarcık görmelisiniz. Cilt iyileşirken, tümsekler temizlenir. Bu genellikle 2 hafta içinde ortaya çıkar. Etkili olmak için çoğu hastanın en az 2 seansa ihtiyacı vardır. Dermatoloğunuz molloskumları tedavi etmek için kantaridin kullandığında, ciddi bir cilt tahrişini önlemek için evde sabun ve su ile tedavi uygulanan bölge yıkanmalıdır.
Bir dermatolog tarafından uygulandığında molloskum için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir ağrıya sebep olmadığı için genellikle küçük çocuklar için kullanılan bir tedavidir. Kantaridin sadece doktor muayenehanesinde uygulanmalıdır. Bu tedaviyi internetten satın alıp evde uyguladığınızda, derin kimyasal yanıklar, şiddetli ağrı ve yara izi gibi ciddi yan etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kriyoterapi: Dermatoloğunuz her molloskum yumrusuna aşırı derecede soğuk bir madde uygular. Bu aşırı soğuk, tümsekleri etkili bir şekilde yok edebilir. Yeni molloskumların oluşabilme ihtimali olduğu için, şişlikler geçene kadar her 2 ila 3 haftada bir tedavi için geri dönmeniz gerekecektir. Kriyoterapi ağrılı bir süreçtir, bu nedenle küçük çocuklar için önerilmez. Ağrı nedeniyle, çok sayıda molluskum çıkıntısı olan hastaları tedavi etmek için nadiren kullanılır. Özellikle, spora geri dönmesi gereken genç veya yetişkin bir sporcu için uygun bir tedavi seçeneği olabilir.

Küretaj: Bu tedavi sırasında dermatoloğunuz, yumuşakça yumrularını ciltten çıkarmak için küret adı verilen tıbbi bir cihaz kullanır. Tecrübeli ellerde bu, çok az kanamaya neden olan veya hiç kanamaya neden olmayan basit ve etkili bir tedavidir. Dermatoloğunuz deriyi kestiği için bu tedavi küçük çocuklar için korkutucu olabilir. Bu nedenle küretaj genellikle yalnızca daha büyük çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yapılır.

Darbeli boya lazeri (PDL): Bu, çok sayıda molloskum çıkıntısı olan hasta için iyi bir tedavi seçeneği olabilir. Ayrıca, AIDS hastaları gibi tedavisi zor molloskumlara sahip hastalar için de önerilir.
Çalışmalar, PDL’nin düzinelerce darbeyi 2 dakikadan daha kısa sürede etkili bir şekilde tedavi edebildiğini gösteriyor. Böyle bir çalışma sırasında, çok sayıda yumuşakça tümseği olan 43 hasta PDL ile tedavi edildi. Bu hastaların 42’sinde, PDL tedavisinden sonraki bir ay içinde tüm şişlikler düzeldi. Tedavi edilen cilt yüzde 1 ila 2 hafta arasında tamamen iyileşme eğilimindedir. Vücudun diğer bölgelerini tedavi ederken, cilt 2 ila 4 hafta arasında tamamen iyileşebilir.
PDL tedavisini düşünüyorsanız, aşağıdakileri bilmek önemlidir:

  • PDL, 8 yaşından küçük çocuklarda güvenli ve etkili bir şekilde uygulanmıştır, ancak daha küçük çocukları
  • PDL ile tedavi etmek zor olabilir.
  • Renkli cilde sahip kişiler, PDL ile tedavi edilen ciltte geçici (6 haftadan 6 aya kadar süren) daha açık veya daha koyu lekeler geliştirebilir.
  • Her dermatoloji ofisi PDL sunmaz, bu nedenle tedavi için başka bir dermatoloğa yönlendirilebilirsiniz.

Forseps veya neşter kullanımı: Bu prosedür sırasında dermatoloğunuz, virüsü içeren içerideki sevimsiz maddeyi çıkarmak için her bir molloskum çıkıntısını sıkar. Bu ağrılı bir süreçtir, bu sebepten ötürü önce cildi uyuşturmak ve tedaviye hazırlamak için uygun bir ilaç uygulanır. Bu yöntemin evde denenmesi önerilmez. Uygun teknik olmadan ciddi bir enfeksiyona neden olabilir ve virüsü vücudunuzun diğer bölgelerine yayabilirsiniz.
Dermatolog muayenehanesinde uygulanılması beklenen diğer tedaviler şunlardır:

  • Biklorasetik asit
  • Glikolik asit
  • Laktik asit
  • Trikloroasetik asit

Yukarıdakilerden herhangi birini molloskumların (tümseklerin) üzerine yerleştirmek, onları yok etmeye yardımcı olur. Bunun etkili olması için birkaç seansa ihtiyacınız olabilir. Bu tedaviler uygulandığında yanma eğilimi gösterir. Daha sonra, biraz kızarıklık, ağrı veya şişlik olabilir. Bazı hastalarda hafif yara izleri gelişir.

İmikimod kremi: Bu ilaç, vücudun bağışıklık sistemini uyararak şişlikleri gidermeye yardımcı olur. Kremi, molloskumun olduğu bölgelere, genellikle haftada 2 veya 3 kez uygularsınız. Krem, belirtilen süre boyunca tümsekler tarafından emildikten sonra, yıkamanız gerekmektedir. Genellikle yaklaşık 16 hafta süren şişlikler geçene kadar imikimod tedavisini uygulamaya devam etmelisiniz. Tek bir tedavinin herkes için işe yaramadığını bilmek önemlidir. İmikimodun işe yaradığına dair işaretler, cildin şişmesi ve tahriş olmasını içerir.

Podofilotoksin krem: Bu krem, cinsel yönden aktif olan bazı hastalar için etkili bir tedavi yöntemi olabilir. Kremi, her bir molloskum çıkıntısına, genellikle 3 hafta boyunca günde iki kez uygularsınız. Bu yöntem, hamile kadınlar için tercih edilen bir seçenek değildir. Genital bölgeye uygulanması bebeğe zarar verebilir.

Salisilik asit: Genellikle siğilleri tedavi etmek için kullanılmasının yanı sıra molloskumlar için de etkili olabilir. Dermatoloğunuz size ne sıklıkta uygulayacağınızı söyleyebilir. Amaç, bir tepki alana kadar kullanmaya devam etmektir.

Sinecatechin (yeşil çay): Yeşil çaydan yapılan bu kür, genital ve anal siğilleri tedavi etmek için FDA tarafından onaylanmıştır. Bunun ayrıca genital ve anal bölgelerdeki molloskum şişliklerini de etkili bir şekilde tedavi edebileceği bildirilmektedir.

Tretinoin: Sonuç almak için bunu doğru bir şekilde uygulamalısınız. Dermatoloğunuz, ihtiyacınız olan reaksiyonu elde etmek için kürdan kullanarak nasıl uygulayacağınızı size gösterebilir. Amaç, cildin yüzeyini tahriş ederek vücudun bağışıklık sisteminin virüsü temizlemesine yardımcı olmaktır.

Evde Kullanabileceğiniz İlaçlar

Simetidin: Bu ilaç, mide ekşimesi gibi midenin çok fazla asit üretmesine neden olan ülserleri ve durumları tedavi etmek için kullanılır. Şiddetli egzama (atopik dermatit) ve vücudun büyük bölümünü kaplayan molloskumu olan bir hasta için de bir tedavi seçeneği olabilir. Dermatologlar, yalnızca diğer tedaviler işe yaramadığında bunu önerir. Uzman biri tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır.