Rozasea Tedavisi
Rozasea
Rozasea, toplumda sıkça görülen bir deri hastalığıdır. Rozasea halk arasında gül hastalığı olarak da bilinmektedir. Genellikle erkek bireylere nazaran, kadın bireylerde daha sıklıkla görülmektedir. Genellikle yüz çevresinde görülen rozasea, zaman içerisinde göğüs ve sırt bölgelerinde görülebilmektedir. Rozasea, büyük oranda açık renk tonuna sahip insanlarda daha net bir şekilde görülebilmektedir. Özellikle beyaz tenli bireyler bu hastalıktan daha fazla etkilenmektedir. Genelde erişkin bireylerde görülse de küçük yaştaki insanlarda da gözlemlenmektedir.
Rozasea, cildi hassaslaştırmaktadır. Bu nedenle hastalığa sahip olan bireylerde sadece kızarıklık görünmemektedir. Kızarıklığın yanı sıra bazen akneye yani sivilceye neden olabilen rozasea, birçok nedene dayanabilmektedir. Kesin olarak belli bir sonuç çıkarmak neredeyse imkansızdır. Ancak bilinen birtakım faktörler bulunmaktadır. Fiziki etkenlerin dışında, psikolojik ve dış etkenlere bağlı olabilmektedir. Rozasea, aşırı soğuk havaya veya aşırı sıcak havaya maruz kalınması durumunda görülebilmektedir. Güneşli veya rüzgârlı havalarda bile bu hastalığın ortaya çıkması olağan bir durumdur. Bunun dışında çoğu hastalık gibi rozaseanında psikolojik bir tarafı vardır. Kişinin kaygı bozukluğu ve stresine bağlı olarak da hastalığın tanısı koyulduğu durumlarda mevcuttur. Bunun ile birlikte kullanılan kozmetik ürünleri ve makyaj malzemeleri, tüketilen sıcak veya baharatlı gıdalarında bu hastalığı ortaya çıkardığı durumlar gözlemlenmiştir.
Rozasea Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Rozasea hastalığının belirtileri birçok hastalıkta olduğu gibi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Düşünülenin aksine oldukça bilinen ve görünen bir hastalıktır. Halk arasında gül hastalığı olarak bilinen rozaseanın, belirtileri ayırt edici bir şekilde gözlemlenmektedir. Hastalığın en büyük belirtisi cildin var olan renginin değişmesinden sonra farkına varılır. Bu sebep ile cilt tonunun fark edilmesi en büyük teşhis yöntemi arasında yer almaktadır. Ancak rozasea bakımı veya tedavisi doğru ve uzman kişiler tarafından yapıldığı taktirde kontrol altına alınabilir bir hastalıktır.
Yüze sürülen makyaj malzemelerinin kullanımı veya uygulanan kimyasal kremler, rozasea hastalığının belirtilerinin artmasına hatta hastalığın başlamasına bile etkili olabilmektedir. Rozasea hastalığında yüzün yanaklar ve burun bölgesinde çok net bir şekilde belirgin olarak kızarıklık veya pembeliğin meydana gelmesinden anlaşılmaktadır. Bazı durumlarda veya bazı bireylerde rozasea hastalığı farklı bir şekilde kendini gösterebilmektedir. Bazı bireylerde kılcal damarların belirginleşmesi ve gözle görülür bir hal alması olabilecek durumlar içerisinde kendine yer bulmaktadır. Hastalığın olduğu bölge de bazen yanma, şişlik, akne ya da kızarıklık görülebilmektedir. Bunun yanı sıra cildin sadece pürüzlü bir yapıya sahip olduğu durumlarda olabilmektedir. Rozasea hastalığının belirtilerini birkaç parametre de sıralamak mümkündür. Bu parametreler şu şekildedir;
Yanma Hissi: Rozasea hastalığının bulunduğu deri de oluşan kızarıklıklar, yanma tarzı bir ağrı ile kendini gösterebilmektedir.
Akne veya Sivilce: Gül hastalığının ilk hedef aldığı yerlerden birisi yüz çevresidir. Bu neden ile rozasea hastalığı sonucu bireylerde yüz bölgesinde sivilceler görülmektedir. Ancak bu sivilceleri diğer sivilcelerden ayırmak elbette ki mümkündür. Rozasea hastalığı sonucu oluşan sivilceler, normal sivilceler göre daha büyüktür. Bunun yanı sıra içerisinde irinde bulundurabilmektedirler.
Cilt Renginde Değişim: Rozasea hastalığı sonucu olan cildin değişen renk tonları hastalığın en belirgin semptomları arasında yer almaktadır. Bu durum, toplum içerisinde geçmeyen bir güneş yanığı olarak da adlandırabilmektedir. Asıl olarak olan durum ise cildin yüzeyinde bulunan küçük kan damaları veya kılcal damarlar olarak adlandırılan damarların, genişlediğinde ortaya çıkan durumdan ibarettir.
Belirgin Damarlar: İnsan vücudunda çok fazla damar mevcuttur. En uzun ve en karmaşık olan damar sistemi ise kılcal damarlardır. Rozasea hastalığı bulunan bir bireyde ise tıpkı bir örümcek ağına benzeyen damarlar gözle görülebilmektedir. Aynı zamanda bu duruma örümcek damarı veya telenjiektazi olarak da bilinmektedir. Hastalık belirtisi olarak belirginleşen bu damarlar yüzün merkezi kısmında ve yanaklarda görünmektedir.
Deride Kalınlık: Rozasea hastalığı nedeni ile ciltte özellikle yüz bölgesinde kalınlaşmak gözlemlenebilmektedir. Bu kalınlaşmanın ilk olarak hedef aldığı bölge ise burun derisidir. Bu durum genellikle erkek bireylerde kadınlara nazaran daha sıklıkla görülmektedir.
Gözde Kızarma ve Tahriş: Rozasea hastalığına sahip bireylerde nadiren de olsa, gözlerde sulanma veya kanlanma şeklinde şikâyet olabilmektedir. Bunlara ek olarak ise halk arasında bilinen göz akması, göz kapaklarında kızarıklık ve şişlikte belirtiler arasında yer almaktadır. Bu belirtilerin doğrudan görme fonksiyonuna etkisi olmamakla birlikte çok ender bir şekilde görme problemlerine de yol açabilmektedir.
Rozasea Hastalığının Tedavisi
Rozasea hastalığının semptomları her bireyde farklılık gösterdiği için hastalığın tedavisi de bireyseldir. Her hastaya aynı tedavi uygulanmamaktadır. Kişinin durumuna göre uzman kişilerce karar verilip ona göre hareket edilmelidir. İzlenecek yol haritasının belirlenmesi ve bunu takip eden süreçte rozasea hastalığının durumuna ve bireyde bulunan semptomlara göre hareket edilmesi gerekmektedir. Ayrıca belirtilerin türüne ve sıklığına göre tedavi süresinde de değişiklikler görülebilmektedir.
Rozasea hastalığı tedavisi özenli bir şekilde yapılması gereken bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle uzman bir dermatolog kontrolünde sürdürülmesi gerekmektedir. Rozasea hastalığı için uygulanan bazı kremler ve çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunun yanı sıra cerrahi müdahale ve lazer tedavileri de ön plandadır. Ancak bu tedaviler esnasında veya sonrasında rozasea hastalığını nüks ettirebilecek faktörlerden kaçınılmalıdır.
Rozasea hastalığının günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemi lazer tedavisidir. Lazer tedavisinde hastalığın yol açtığı lekeleri ve dokulardaki şişlik veya büyümeyi tedavi etmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Rozasea Lazer Tedavi
Rozasea lazer tedavi yönteminde genel olarak iki temel yöntem karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisi lazer epilasyonda kullanılan Nd yağ Lazer makinesidir. Bu alanda teknolojik açıdan oldukça gelişmiş olan bu teknik ile aşırı derece ilerlemiş rozasea hastalarını ve yoğun olan bölgeler için tercih edilen bir uygulama türüdür.
İkinci olarak aklımıza gelen rozasea lazer tedavi yöntemi ise daima daha sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. PDL lazer ve IPL lazer türleri, rozasea hastalığına karşı kullanılan en bilindik yöntemlerden bir diğeridir. Anlatılan her iki yöntemde gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra tamamen güvenilir bir yöntemdir. PDL lazerin bilinen diğer en büyük özelliği ise cilt lekelerinde en etkili yöntemler arasında bulunmasıdır.
Rozasea yani gül hastalığında lazer yöntemi tercih edilecek ise, alanında uzman bireyler tarafından özenle ve kişiye has yol haritası izlenerek uygulatılmalıdır. Hastalığın bulunduğu ve daima görselliğin bir tık ön planda olduğu günümüz şartlarında yüz bölgesine işlem yaptırmak oldukça dikkat edilmesi gereken ve hassas bir konudur. Rozasea hastalığının tedavisinde hastanın bu cilt kızarıklığı sorununu hafifleterek kusursuz görünmesine yardımcı olmak adına tercih edilen bir yöntemdir. Bu neden ile tedavisi olumlu yönde ilerlemiş bireylerin psikolojik anlamda da iyi hissettirecek bir sonucu meydana çıkaracaktır.
Rozasea Tedavi Fiyatları
Rozasea tedavi fiyatları hastalığın evresine göre değişiklik göstermektedir. Lazer ile rozasea tedavisinde fiyatı belirleyen en önemli unsur seans sıklığı ve miktarıdır. Hastalığın en başında müdahale etmek ile ilerleyen dönemlerde müdahale etmek arasında oldukça fazla fark vardır. Tedavi edilecek alanın büyüklüğü ve hangi alana işlem yapılacağı doğrudan fiyatı etkileyen unsurlar arasında yerini almaktadır.