Seboreik Keratoz
Seborik Keratoz Nedir?
Seboreik keratoz, genellikle ileri yaşlarda en sık gözlemlenen iyi huylu özelliğe sahip bir deri tümörüdür. Gövde dokusunda, yüz bölgesinde ve ekstremitelerde genellikle birden çok sayıda bulunabilirler. Dudak, el içi ve ayak tabanında yerleşme özelliğine sahip değildirler. Yaşı ileri olan bireylerde en sık görülen cilt rahatsızlığıdır. Orta yaştan önce görülmezler. Genel olarak kahverengi olmakla birlikte açık kahverengiden siyah renge kadar olan bir renk skalasında görülme ihtimaline sahiptirler. Mikrop kaynaklı bir hastalık olmadığı için insandan insana bulaşma özelliğine sahip değildirler. Aile bireylerinde seboreik keratozun gözlemlenmesi diğer bireylerde de var olabileceği ihtimali anlamına gelmektedir.
Seboreik Keratoz Neden Oluşur?
Yapılan klinik araştırmalarda seboreik keratoz oluşumunun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bilinen şeylerden bir tanesi yaş ilerlemesi ile görülme olasılığının çok daha yüksek olmasıdır. Cildin yaşlanma döngüsünün bir süreci olarak varsayılmaktadır. Bazen gebelik, östrojen tedavisi ya da bazı sağlık problemleri ile de ortaya çıkabilir.
Seboreik keratoz oluşumu sebepleri konusunda yapılan araştırmalardan bazıları güneş ışınlarının da etkisi olduğunu söylemektedir. Yine yapılan araştırmalara göre bazı sebeplerin seboreik keratoza yol açtığı düşünülmektedir. Bu sebepler, kıyafet sebebiyle tahriş olan deri, genetik yatkınlık, genetik mutasyonlar, güneşe uzun süre maruz kalma dolayısıyla güneş yanığı, bazı ilaçların yan etki oluşturmuş olması, egzama gibi çeşitli cilt hastalıklarına sahip olmak, bazı virüsler olarak sıralanabilir.
Seboreik Keratoz Nasıl Oluşur?
İnsan derisinin en dış katmanı olarak bilinen epidermis dokusu keratinosit isimli hücrelerden oluşmaktadır. Bu keratinositler bir çeşit protein olan keratin maddesini üretmekle görevlidirler. Seboreik keratoz rahatsızlığı ise epidermis dokusundaki keratinositlerin çoğalması sonucu oluşmaktadırlar. Yaş ilerlemesi ile bu çoğalma meydana gelmektedir.
Seboreik Keratoz Belirtileri Nelerdir?
Seborik keratoz rahatsızlığı ciltte başlangıç seviyesinde deriden hafifçe kabarık sarı veya esmer renkte yağ görünümlü küçük oluşumlar olarak kendisini belli etmektedir. Klinik muayene ile tespit edilebilir. Hızla büyüyen ve çok koyu renkteki lezyonlar saptanır ise cilt kanseri ile karıştırmamak adına biyopsi yöntemi ile ciltteki rahatsızlık tespit edilebilir. Seborik keratoz lezyonlarının şekilleri genellikle oval bazen yuvarlak olabilmektedir. Kenarları belirgin, büyüklükleri ise çoğu zaman birkaç mm ile birkaç cm arasında olmaktadır. Siğillere benzerlik göstermesi açısından iyi bir muayene ile tespit edilebilmektedirler. Seboreik keratoz olan cilt dokusunda genellikle kaşıntı eşlik eden bir belirti olabilir. Seboreik keratoz lezyonu renkleri deri rengi, krem, bej, açık kahverengi, koyu kahverengi ve siyah renkte gözlemlenebilir. Seboreik keratoz cilt kanseri değildir fakat nadir olarak görülebilen kısa sürede çok kaşıntılı seboreik keratozun ortaya çıkması iç organ kanserine işaret edebilir. Kesin ve doğru bilgiye ulaşabilmek için mutlaka uzman bir dermatolog muayenesi olmak gereklidir.
Seboreik keratozlar genellikle tek başına görülme özelliğine sahiptirler fakat bazı durumlarda birden fazla lezyonlarla yayılım gösterebilirler.
Aktinik keratoz, diğer bir adı ile solar keratozlar ile karıştırılmamalıdır. Aktinik keratozlar güneş kaynaklı ve bu nedenle de güneşin daha çok etkisi altında kalan vücut bölgelerinde gözlemlenen bir çeşit deri rahatsızlığıdır. Aktinik keratozların kansere dönüşme riski vardır. Fakat seboreik keratozlar aktinik keratozlar gibi değillerdir bu yüzden güneş görmeyen cilt dokularında da görülebilirler. Melanom adı verilen cilt kanseri ile de benzer bir özellik gösterebilir. Her iki rahatsızlıklarda da koyu kahve veya mavimsi siyah renkte lezyonlar gözlemlenebilir. Bu lezyonlarda gözlemlenecek bir kaşıntı, koyulaşma ve kanama durumlarında acilen bir cilt doktoruna danışmak en doğrusu olacaktır.
Seboreik Keratoz Tedavisi Nasıldır?
Seboreik keratoz tedavisi için ilk adım teşhistir. Teşhis sonrası seboreik keratoz çeşitli tedavilerle iyileştirilebilir. Zararsız cilt lezyonları olmasına karşın yüz bölgesinde herhangi bir lekenin var olması bireyleri sosyal ve psikolojik açıdan ciddi bir şekilde etkileyen önemli bir sorun olmaktadır. Bireylerin özsaygısını ve işlevlerini dahi azaltabilirler. Bu bireylerde stres, depresyona meyilli olmak ve antidepresan ilaç kullanımı gibi hastalığın tetiklediği durumlar bile yaşanabilir. Stres ve depresyon durumuna bağlı olarak da kortizol seviyeleri artar. Buna bağlı olarak da melanin sentezi artmakta ve cilt lekelerinin oluşumu çok daha fazla tetiklenmektedir. Vücudumuz sistemler bütünü olduğu için en ufak bir bozukluk başka bir problemi tetikleyebilecek potansiyeldedir.
Lazer ile Seboreik Keratoz Tedavisi: Lazer uygulamaları en kapsamlı dermatolojik uygulamalardan biridir. Ciltte görülebilen birçok problemin çözümünde kullanılabilmektedir. Seboreik keratozların tedavisinde de lazer tedavisinin işe yaradığı gözlemlenmiştir. Lazer tedavisi ile seboreik keratozdan etkilenen cilt dokusunu herhangi bir risk olmadan oldukça hassas bir şekilde tedavi etmek mümkündür. CO2 lazer tekniği sayesinde seboreik keratoz lezyonu deri kaldırılarak yok edilir. Lazer uygulaması sonrası derinin renginin soluklaşması veya koyulaşması, ağrı, ödem gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Bu etkiler uzun sürmemekle birlikte kolay bir şekilde atlatılabilir.
Radyofrekans ile Seboreik Keratoz Tedavisi: Radyo dalgalarının özel elektrotlar aracılığı ile belirli frekanslarda uygulanacak bölgenin mukozası altına verilerek bu bölgelerde kontrollü lokal bir ısı artışı ve dokuda bulunan proteinlerin denatürasyonu sağlanarak doku hacminin küçültülmesi işlemine radyofrekans işlemi adı verilir. Birçok alanda kullanılan ve başarılı sonuçların elde edildiği bu yöntem kontrollü ve sadece uygulanan bölgede bir etkiye sahip olması açısından güvenlidir. Seboreik keratoz tedavisinde de kullanılır ve başarılı sonuçlara sahiptir.
Elektrokoter ile Seboreik Keratoz Tedavisi: Elektrokoter dokuları yakmaya ve yakma ile kesmeye bu sayede de kansız ameliyat yapmaya yarayan kaleme benzeyen bir uca sahip olan elektrikli bir alettir. Seboreik keratoz lezyonları üzerinde elektrokoter ile uygulama yapılarak bu dokuların iyileşmesi sağlanabilir.
Kriyoterapi ile Seboreik Keratoz Tedavisi: Kriyoterapi özellikle son yıllarda dermatolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanımı oldukça yaygınlaşmış ve başarı oranı yüksek sonuçlara sahip bir çeşit uygulamadır. Kriyoterapi tedavisinde hasarlı doku soğuğa maruz bırakılarak cilt dokusunun iyileşmesi sağlanır. Uygulama sonrası hasarlı bölge kabuklanabilir fakat bu kabuklar belirli bir süre sonra düşecektir. Kriyoterapi ile seboreik keratoz tedavisinde olumlu sonuç alma oranı oldukça yüksektir.
Kazıma (Küretaj) ile Seboreik Keratoz Tedavisi: Küretaj tedavisinde hasarlı doku kazıma ile cildin eski görünümüne kavuşması hedeflenir. Hassas yapıya sahip olan bölgelerde gelişen geniş yapıda ve belirgin lezyonların tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Lokal anestezi ile uyuşturma işleminden sonra küret adı verilen özel bir alet ile seboreik keratoz sonucu oluşan lezyonların çıkarılması sağlanır.
Seboreik keratoz tanısı koyulmuş hastaların tedavi süreçleri sonrasında da günlük yaşamdaki bazı alışkanlıklarını değiştirmeleri, tekrar etme olasılığını önlemek için gereklidir. Kilo kontrolüne dikkat etmek, sağlıklı bir beslenme düzenin sahip olmak, iyi bir psikoloji ve stresten uzak bir yaşam sürüyor olmak, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak ve hareketli bir yaşama sahip olmak bu rahatsızlığın tekrar etmemesi için alınabilecek önlemlerdendir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden vücudu korumak için güneş kremleri kullanmak ve güneş altında uzun vakitler geçirmemek de seboreik keratoza yakalanmamak için alınabilecek bir önlemdir. Sadece seboreik keratoz değil birçok hastalığa yakalanmamak için bu maddelere dikkat ediyor olmak oldukça önemlidir.