Tırnak Mantarı
Tırnak Mantarı Nedir?
Vücudumuzda küçük de olsa işlevsel özelliklere sahip tırnaklarımız kimi zaman bazı hastalıklara yakalanabilir. Toplumda görülme olasılığı oldukça yüksek olan bir tırnak hastalığı olan mantar, çoğu zaman hayati tehlikesi olmadığı için önemsenmeyen bir çeşit tırnak hastalığıdır.
Genellikle her yaşta gözlemlenebilen bir çeşit tırnak rahatsızlığıdır. Tırnak ucunda veya da altında beyaz ya da sarı bir nokta görünümü ile başlar ve mantar enfeksiyonu ilerleme kaydettikçe tırnak rengi değişmeye, kalınlaşmaya ve hatta parçalanmaya bile sebep olabilir. Birkaç tırnak veya tırnakların hepsini etkileyebilmektedir. Tedavi süreci aksadığı süre boyunca yayılma riski artmaktadır. Vücudun farklı bölgelerine dahi yayılabilir bu açıdan tedavi oldukça elzemdir. Hafif vakalarda yoğun bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulmazken ağır ve artık bulunduğu bölgede koku yapan vakalarda mutlaka bir doktora danışılmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Şeker hastalığı gibi hastalıklarda bireyin vücudu en ufak bir rahatsızlıktan bile korunması gerekmektedir. Tırnak mantar enfeksiyonuna sahip şeker hastası bireylerde ciddi komplikasyonlar gelişebilir bu yüzden bu problem ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Tırnak Mantarı Neden Oluşmaktadır?
Tırnakta oluşan mantar enfeksiyonuna mantar adı verilen mikro organizma türleri sebep olmaktadır. En yaygın neden olan tür dermatofit adı verilen bir çeşit mantardır. Bunun yanı sıra çeşitli maya ve küf türleri de tırnakta mantar enfeksiyonuna sebebiyet vermektedir.
Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir?
Tırnak mantarı hastalığının belirtileri tırnak şeklindeki kalınlaşma, kuruluk veya parçalanma, şekil olarak bozulma, tırnakta beyaz veya sarı çizgilerin var olması, renginde gözlemlenebilecek değişiklikler, kolay kırılan tırnaklar olarak sıralanabilir. Bu tip belirtiler tırnakta görülmeye başlandığında tırnak mantarının habercisi olabilir. Aynı zamanda bu belirtilere rahatsız edici bir koku da eşlik edebilir. Uzman bir dermatoloğa tırnaklar gösterilmeli ve tanı koyulmalıdır.
Tırnak Mantarı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Tırnak mantarı hastalığının belirtileri var ise uzman bir doktora danışılmalıdır. Doktor tarafından fiziksel bir muayene ile kolayca tespit edilebilir. Bazı durumlarda enfeksiyona sebebiyet veren mantarın türünü öğrenmek adına tırnaktan bir parça örnek alınarak laboratuvar ortamında inceleme tetkiki istenebilir. Bu sayede daha etkili tedaviler uygulanabilir. Enfekte olmuş bir tırnakta mantar dışında sedef, çeşitli bakteriler de probleme yol açmış olabilir. Sorunun kaynağını bilmek en iyi tedaviye ulaştıran kısa bir yol olacağı için iyi bir teşhis koymak bu noktada çok büyük bir önem taşımaktadır.
Tırnak Mantarı Hastalığının Tedavisi Nedir?
Tırnak mantarı tedaviye ihtiyaç duyan önemsenmesi gereken bir problemdir. Kremlerle veya haplarla tedavi edilebilir. Antifungal olan oral tedavinin başarı oranı çok daha yüksek olmaktadır. İçten bir mantar kurutma işlemi olduğu için doktorlar çoğu zaman mantar vakalarında ilk tedavi yöntemi olarak oral tedavileri önerirler. Aynı zamanda mantarlı tırnak dokusu üzerine sürülebilecek antifungal kremler de mevcuttur. Bu iki tedavi de vakanın ihtiyacına uygun olarak uygulanabilir. Ağır kokulu ve şiddetli vakalarda mantar tedavisi için iki tedavi de en efektif sonuç için birlikte uygulanabilmektedir. Fakat mantarları en hızlı temizleyen yöntemin ağızdan alınan haplar ile olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir. Bu yüzden mantar teşhisi konulmuş kimselerin mutlaka ilaçla tedavi olması gerekmektedir.
Oral antifungal ilaçlar içeriklerinin ağır olmasından dolayı bireyin genel vücut sağlığını zaman zaman bozabilen yan etkilere sahip olabilirler. Bu sebep ile mantar tedavisinin yanı sıra uzman doktor birey için sık aralıklar ile kan tahlilleri istemeli ve sonuçlara göre tedaviyi devam ettirmelidir. En sağlıklı ve bilinçli tedavi yöntemi bu şekilde olmaktadır. Bireyin tırnak mantarını tedavi etmek için krem reçete edilmesi durumunda ise tırnaklar temiz bir şekilde törpülenerek inceltilir ve krem o şekilde kullanılır ise en iyi sonuç alınmış olur. Törpü sayesinde incelen tırnaklarda tırnağın koruyucu ve sert yüzeyinin altındaki mantar bölgesine ilaçlı krem ulaşabilir ve bu sayede mantar tedavi edilebilir. Tırnakların inceltilmesi için doktor kontrolünde bir törpü ya da bir çeşit losyon tercih edilebilir. Bu konuda kararı verecek yetkili kişi uzman doktor olacaktır.
Antifungal bir oje ile de tırnak mantarı tedavi edilebilir. Fakat bu oje genellikle hafif mantar vakalarında uygulanmaktadır ve etki vadesi biraz uzun olmaktadır. Oje kullanılır iken bir hafta boyunca sürekli olarak sürülür ve bir haftanın sonunda biriken o oje katmanları alkol solüsyonu ile temizlenir. Sonrasında ise oje sürülmeye devam edilir. Mantar tamamen temizlenene kadar bu işlem mütemadiyen devam ettirilir.
Tırnak Mantarı Hastalığı için Lazer Tedavisi
Tırnak mantarı hastalığı için son dönemlerde oldukça popülerleşen ve etkili bir yöntem olan lazer ile bireyler mantar hastalığından kurtulabilmektedir. Tedavi uygulanırken mantar enfeksiyonuna sahip olan tırnaklar 39-42 derece aralığında ısıtılır. Kullanılan lazerden gelmekte olan ısı yeni mantar oluşumunu engelleyen özelliğe sahiptir. Ağrı kesici veya öncesinde bir anestezi işlemi uygulanmadan yapılmakta ve sadece 15 dakika sürmektedir.
Kaç seans olmalı sorusuna ise tek seanstan ziyade birkaç kontrol tekrar seansının gerektiği söylenebilir. Tırnak mantarı hastalığı için uygulanmakta olan lazer tedavisi, tırnak yatağına, tırnak dokusuna ve etrafındaki yumuşak et dokusuna zarar vermez, yalnızca mantar enfeksiyonuna etki eder. Bu yüzden oldukça güvenli bir yöntemdir yorumu yapılabilir. Birkaç seans ile ağrısız, acısız ve oldukça kısa süren kolay bir lazer tedavisi ile tırnak mantarını tedavi etmek mümkündür.
Tırnak Mantarı Tedavisi Sonrası Neler Yapılabilir?
Tırnak mantarının tedavisi kadar sonrasında da neler yapılabileceği oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar çoğu zaman bu tip bakteriyel enfeksiyonları kişisel hijyenlerine dikkat etmedikleri için kapmaktadırlar. Bu yüzden mantar hastalığına yakalanmış bireylerin tedavi süresi ve sonrasında kendi hijyenlerine dikkat etmeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.
Ellerin ve ayakların hijyeni konusuna mutlaka dikkat edilmelidir. Düzenli olarak eller ve ayaklar yıkanmalı ve enfekte bir tırnağa dokunduktan sonra mutlaka dezenfekte işlemi yapılmalıdır. Tırnaklar aynı zamanda temizleme sonrasında da iyi bir şekilde nemlendirilmelidir. Tırnakların törpülendiği ve kesildiği bakım ürünleri kullanmadan önce ve sonrasında mutlaka dezenfekte edilmeli ve tek bir kişiye ait olmalıdır. Bu sayede bulaşıcı mantar enfeksiyonundan korunma sağlanmış olmaktadır.
Bir diğer mantar hastalığının kapılabileceği alan ise havuzlar ve soyunma odalarıdır. Özellikle spor yapan bireylerin bu tür ortak kullanım alanlarında terlik giymeleri ve alanlara mümkün olduğunda az temas etmeleri mantardan korunmak için alınabilecek önlemler olarak sıralanabilir.
Tırnak mantarının bir diğer bulaşabileceği alanlardan birisi ise tırnak manikür ve pedikür salonları olmaktadır.
Bazı bilinçsiz kurumlarda hijyene dikkat edilmediği için kullanılan bakım aletlerinden mantar enfeksiyonu bulaşabilir. İşini iyi yapan, güvenilir ve hijyen konusunda sorunsuz olan bir merkezde tırnak bakımı yaptırmak en akıl karı seçimlerden olacaktır.
Çevrede tırnak mantarı hastalığına yakalanmış bir kimse var ise onunla aynı çorapları veya ayakkabıları giymemek de alınabilecek en doğru yöntemlerden birisi olmaktadır. Ortak alanda birlikte yaşanan kişilerde görülen mantar diğer bireylere yayılma olasılığına sahiptir. Bu nedenle gerekli tedbirleri almak ve hijyene önem vermek mantar rahatsızlığına yakalanmamak için oldukça önemli hususlar olmaktadır.