Lazer Epilasyon
Lazer epilasyonu, istenmeyen tüylerden kurtulmak için kullanılan bir yöntemdir. Lazer kavramı geride bıraktığımız yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır. Fakat fonksiyonel lazer cihazlarının üretimi 1960’lı yıllarda başlanmıştır. Lazer yöntemi ortaya çıktığında daha çok endüstriyel amaçlı kullanılmıştır. Sağlık alanında kullanıma başlanma tarihi ise çok daha sonra ki yıllarda gerçekleşmiştir. Günümüzde ki lazer cihazlarının ataları 1980’li yılların sonlarına doğru ortaya çıkmıştır.
Dövme çıkarma ve tıbbi alanda tedavi alanları için ise yeni lazerler bulunmuştur. İlk ışıkla çalışma prensibine sahip lazer epilasyonu cihazı 1994 yılında piyasaya sürülmüştür. Aktif olarak kullanılması ve onaylaması 20.yüzyılın sonunda gerçekleşmiştir.
Lazer epilasyonunda hedef, tüyün bağlı olduğunu kök hücreyi yakarak hücrenin temel fonksiyonlarını devre dışı bırakmaktır. Kılın yapısında bulunan siyah boya maddesi olarak bilinen melanin, lazer ışıklarını doğrudan emerek ani yüksek ısı enerjisini meydana getirir. Bu olaya maruz kalan tüy kök hücreleri ise hasara uğrar ve işlevini kaybederler. Daha çok siyah tüylerde etkin olan bu lazer epilasyonu yöntemi, gri ve beyaz kıllarda işlevini büyük ölçüde gösterememektedir. Günümüzde vücuttaki istemeyen tüyler kadın ve erkek fark etmeksizin iki cinsinde estetik açıdan hoşuna gitmemektedir.
Hormon bozukluğu, kullanılan ilaçlar ve kalıtımsal olan genler aşırı tüylenmenin başlıca sebepleridir. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için birçok yol vardır. Jilet, ip, cımbız, kimyasal veya doğal tüy dökücüler mevcuttur. Fakat istenildiği gibi sorunu kökten çözmek yerine derinin görünen kısmında bulunan istenmeyen tüyleri alabilmektedirler. Lazer epilasyonu doğrudan sorunun ve istenmeyen tüylerin köküne darbe vurduğu için en çok kullanılan yöntemler arasında yerini almıştır. Sağlıklı ve kalıcı olduğu için günümüzde en çok tercih edilen epilasyon türü lazer epilasyonu olarak adlandırılır.
Lazer Epilasyon Çeşitleri Nelerdir?
Lazer epilasyon çeşidi denildiğine akıllara gelen dört farklı tür vardır. Işın boyu ve kullanım alanları farklı olan bu lazer epilasyonu cihazlarının etkinliği, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu değişikliği etkilen faktörler şu şekildedir; kişinin cilt tipi, kıl tipi ve kıl rengidir. Genel olarak kullanılan lazer epilasyonu çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;
Ruby Lazer Epilasyonu
Dalga boyu en az olan lazer türüdür. Genellikle etkili olduğu ve kullanıldığı yer ise dudak üstüdür. Oldukça kısa tüylerde etkisi vardır. Daha çok açık renkli ciltler için tercih edilmektedir. Ancak günümüzde neredeyse kullanılmamaktadır. Bunun sebebi ise cihazların yavaş çalışması, çabuk ısınması ve en önemlisi koyu renk olan cilt tiplerinde pigmentasyon riski sebebiyle tercih edilmemektedir.
Alexandrite Lazer Epilasyonu
Dalga boyu 755 nanometre olan cihaz, yakında bulunan dokulara zarar vermeden uygulanabilen bir yöntemdir. Pek çok kişide tatmin edici sonuçlar elde etmeyi başaran bir lazer epilasyon türüdür. Bu sistem geniş, büyük bir başlığı sahip olduğu için hızlı ve geniş bölgelere etki etmektedir. Genellikle yüz ölçümü büyük olan bölgelerde kullanılmaktadır. Alexandrite lazerin çalışma prensibi tek bir dalga boyunda optik enerjiyi kıl köküne ileterek ısıya bağlı kıl kökünde tahribat yaratmaktır.
Diode Lazer Epilasyonu
Kıl köklerinin daha derinde bulunduğu bölgelerde kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise ışın dalga boyudur. Optik enerjisi daha yüksek olan bu tür genelde batık bölgeler için tercih edilmektedir. Cilde çok yakın mesafeden atışlar yapıldığı için soğutucu jel ile kullanımı en uygun kullanım yoludur.
NdYAG Lazer Epilasyonu
En geniş dalga boyuna sahip cihazlardır. 1064 nanometre dalga boyuna sahiptir. Koyu ve açık renk tenlerde etkili olan bu lazer tipi diğerlerine nazaran acıyı daha fazla hissettirmektedir. Geniş çaplı ucu ve uzun atış süreleriyle etkilidir.
Lazer uygulaması nasıl yapılır ?
Uygulama öncesi, tüylerin uzun olması gerekli değildir, fakat lazerden etkilenebilmesi için köklerin var olması gerekir. Yüzdeki tüyler 1-2 hafta, vücuttaki tüyler 3-4 hafta içinde ağda, cımbız veya ip gibi tüyü kökünden alacak bir işlem uygulanmamış olmalıdır. Tüyler uzun ise gereksiz enerji kaybını önlemek için kısaltılır ve bölge lazer ışığı ile taranır. Kökleri etkilenen tüyler uzamaya devam eder ve 1-3 haftada tamamen dökülür.
Kaç tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır ?
Kılların renklerine, kalınlıklarına, derinliklerine ve büyüme evrelerine beğlı olarak seans sayısı kişiye göre hatta aynı kişide farklı bölgelerine göre değişir. Bu sebeple, kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir. Ortalama olarak vücut için 3-8 seans, yüz için 8-10 seans yeterli olmaktadır. Kıl rengi, kıl kalınlığı, deri rengi, uygun dozun tolere edilebilmesi, kıl derinliği, uygulama bölgesi ve kişinin hormonal yapısı seans sayısını ve başarı oranını etkiler.
Seans aralıkları ne kadardır ?
Seans aralıkları bölgeye göre değişir. Yüz, koltuk altı ve bikini bölgeleri, her 4-6 haftada bir tedavi edilmektedir; Gövde (göğüs/sırt) her 8-10 haftada bir tedavi edilirken; eller ve ayaklarda bu süre, 10-12 haftaya çıkmaktadır. Daha sık yapılmasının bir faydası yoktur hatta anajen fazındaki kılları yakalama olasılığını azaltarak olumsuz bile etkiler. Seans sayıları arttıkça kıl olgunlaşması gecikeceği için seans aralıkları daha da uzatılabilir. Çalışmalar kalıcı kıl kaybı için en az 4-6 seans tam taramanın gerekliliğini göstermiştir. Kıllar bitmiş gibi bile görünse seans aralıkları uzatılarak bu seans sayılarının tamamlanması başarı oranını artıracaktır.
Lazer epilasyon sonrası iyileşme süresi nedir ?
Lazer tedavisi sonrasında birkaç dakika süren eritem (kızartı) ve önemsiz ödem (çok küçük şişlik) gelişebilir fakat bu etki çok normaldir ve genellikle bir ya da iki gün sürebilir. Lazer tedavileri kişinin günlük aktivitelerini etkilemez.
Lazer, organlara ya da lenf boğumlarına zararlı verir mi ?
Nüfuzun sınırlı derinliğine bağlı olarak, ne organlar ne de lenf boğumları, lazer ışığını emmez.
Lazer Epilasyon Kimlere Uygulanmaz?
Özellikle şeker hastalığı bulunan ve ağır ilaçlar kullanmak zorunda olan kişilerin, lazer epilasyonu tedavisini yaptırmaya başlamadan önce mutlaka doktoruyla görüşmesi gerekmektedir. Uygulamanın yapılmasın herhangi bir sakıncanın olup olmadığını öğrenmek gerekir. Uygulanacak bölgede açık bir yara ya da iltihabın olması durumun işlem gerçekleştiremez. Uygulama yapılacak yüzeyin ve bireyin sağlıklı olması gerekmektedir.
Kronik veya kalıtsal bir rahatsızlığa sahip ya da herhangi bir cilt hastalığı olan bireylerin işlem öncesi doktoruyla görüşüp, gerekli bilgileri paylaşması en uygunu olacaktır. Halk arasında ayva tüyü olarak bilinen ve beyaz tüyler için uygun değildir.
Bir diğer önemli nokta ise akne ve sedef hastalığı tedavinde kullanılan, etken maddesi izotretinonin olan ilaçların kullanılması durumunda en az 6 ay süreyle herhangi bir işlem sağlanamamaktadır. Epilepsi rahatsızlığı bulunan ve kalp pili takılı olan bireylere ise epilasyon lazer işlemi uygulanamamaktadır.